motto

„Pentru a fi în adevăr om, trebuie să te gândeşti la două lucruri că atâţia oameni au fost ca să fii tu şi că tu şi că însuţi eşti ca să fie după tine atâţia oameni.”


Nicolae Iorga

marți, 18 mai 2010

SEMENI DE AI NOSTRI-PROFESORUL ION.I.BACANU

S-a nascut in prima jumatate a secolului trecut,1 aprilie 1936, in comuna Arcani,satul Campofeni,judetul Gorj.Parintii sai,Ion si Elena , erau tarani mncitori cu gospodarie instarita.
Din trei generatii ce s-au succedat din neamul sau, este al doilea intelectual.
Obarsia neamului sau,Bacanu,este satul Campofeni, iar generatiile care s-au perindat se pierd in negura vremurilor.
Scoala primara a inceput-o in satul natal, in toiul evenimentelor de dupa cel de al doilea razboi mondial, la care s-au perindat o multime de invatatori(Grigore Lascateu,Elena Novac,Gamaniuc etc.)
Cursurile gimnaziale le-a facut la Scoala elementara Arcani, unde a avut parte de profesori cu o inalta pregatire (Grigore Pupaza, Radoi N. Ion, Berca Elena, Stoichitescu Alexandru si altii)
In cursul anului 1950, a fost admis la cursurile Liceului „Tudor Vladimirescu”Tg-Jiu,unitate reprezentativa a invatamantului gorjean, pe care o absolva in 1954.
In ciuda epurarilor din invatamant, pe criterii politice, a avut sansa sa aiba o pleiada de profesori de o inalta competenta profesionala si o pregatire psiho-pedagogica ireprosabila(Nicolae Anitescu, Emil Isac, Teodor Galcescu, Cornel Carstoiu, Vasile Arjoca, Aurelia Constantinescu, Elena Slavescu, Titu Ciocanescu, Anastasie Galaci, Radu Raita s.a.m.d.)
Iubind nespus mediul in care s-a nascut si a crescut si atras de stiintele naturii, in anul 1954 este admis la Facultatea de stiinte naturale si geografie, din cadrul Universitatii „Victor Babes” din Cluj.
Desi venind din vechiul regat si simtind un impact cu mediul ardelenesc, s-a acomodat din mers noilor conditii.Datorita seriozitatii corpului profesoral , a primit o pregatire profesionala si psiho-pedagogica de o calitate superioara.A absolvit facultatea in 1958, al doilea in clasamentul general, fapt care i-a oferit posibilitatea sa ia repartitie la liceul „Decebal”din Deva.
Avand dorinta ardenta de a se intoarce in perimetrul sau sentimental – Gorjul , ianintea inceperii anului scolar 1958-1959, renunta la repartitia initiala si ia repartitie la Scoala elementara din comuna Stanesti, judetul Gorj.
Datorita aprecierii activitatii depuse ca profesor, dupa numai doi ani, la 1.oct.1960, este numit director la Scoala medie serala Valea Sadului, comuna Bumbesti, jud. Gorj.
A functionat ca director pana la 1 sept.1965, cand a trecut la catedra.
Ca director a condus un colectiv format in majoritate din tineri competenti si cu dorinta de afirmare in tot ce faceau in domeniul invatamantului.
Marturie stau specialistii in diverse domenii, proveniti de la acest liceu.Ca profesor, a fost calauzit de ideea de a da elevilor cunostinte temeinice care sa duca la imbogatirea nivelului general de cultura.
Dupa impartirea teritorial-administrativa din 1968, tinand cont de criteriul competentei, este cooptat in prima echipa a inspectoratului scolar, organism nou format, ce avea rol de indrumare si control.
In 1970 a fost numit inspector scolar al municipiului Tg-Jiu, unde functioneaza pana in 1973, cand trece la catedra si este numit director adjunct la Liceul pedagogic Tg-Jiu.
Aici, tinand cont de rolul si locul invatamantului in instruirea si educarea elevilor de la cursul primar, s-a preocupat de formarea de formarea complexa a educatorului(profesional si moral).
In 1984 se transfera la Liceul „Ecaterina Teodoroiu” Tg-Jiu si functioneaza pana in 1998, cand se pensionaza. La anivel profesional a obtinut toate gradele didactice: definitiv, gradul II si gradul I. In 1972 i se decerneaza premiul de „Profesor evidentiat”.
In domeniul stiintific l-a preocupat studierea faunei piscicole a raului Jales, flora ornamentala a judetului Gorj, raritati floristice din orizontul loical, precum si probleme de perfectionare psiho-pedagogica din domeniul biologiei.
Toate aceste preocupari au fost concretizate in lucrari ce au fost expuse in simpozioanele organizate la nivel judetean si national.
In 1962 intemeiaza o familie, prin casatoria sa cu colega de scoala – Eugenia D. Popescu.
Din casatorie rezulta doi copii Silviu-Alin si Ioana –Elena.
Ambi sunt ingineri electrotehnidti, absolventi ai Institutului politehnic „Traian Vuia” Timisoara.
Actualmente Silviu-Alin este doctor in matematica aplicata si functioneaza ca cercetator in cadrul firmei de medicamente – Compania „Glaxo”S.U.A.
Este casatorit si are un baiat care anul acesta termina liceul.
Ioana-Elena este cadru didactic, care preda materii din domeniul electric si are un baiat.
De la altitudinea varstei ce o are, priveste cu mandrie si satisfactie drumul parcurs din punct de vedere biologic, profesional si social.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu