motto

„Pentru a fi în adevăr om, trebuie să te gândeşti la două lucruri că atâţia oameni au fost ca să fii tu şi că tu şi că însuţi eşti ca să fie după tine atâţia oameni.”


Nicolae Iorga

marți, 18 mai 2010

Semeni de ai Nostri-Inginer Ion Catană

S-a născut în satul Câmpofeni, comuna Arcani, la data de 07.09.1932, din părinţii Dumitru şi Elena Catană, ţărani muncitori cu o mică gospodărie din care, prin munca lor, puteau să-şi ducă viaţa de zi cu zi. Din această familie s-a ridicat Ion Catană, singurul intelectual al familiei şi al întregului neam, fiind şi primul inginer al satului Câmpofeni.
A făcut o specialitate în domeniul Electrotehnic, deoarece pe atunci era la modă. În România se făcea electrificarea satelor, a comunelor şi a oraşelor. Şcoala primară a făcut-o în satul Câmpofeni în perioada 1939-1944. Această perioadă a corespuns şi cu cel de-al doilea război mondial. Ca învăţători a avut pe: Grigore Lăscăteu şi Ion Rădoi.
Tatăl său (Dumitru) fiind scutit de armată şi de război a fost angajat şi mobilizat la fabrica de ţigarete Tg-Jiu.
Ion Catană a urmat cursurile liceului Tudor Vladimirescu la fără frecvenţă(particular, clasa I şi a II-a) din cauza greutăţilor familiare. După moartea tatălui său a întrerupt cursurile liceului Tudor Vladimirescu.
Venind reforma învăţământului în anul 1947, având cele două clase de liceu, s-a putut înscrie în clasa a VII-a de gimnaziu din comuna Arcani, unde a studiat cu profesorii: Elena Berca, Alex Stoichiţescu, Grigore Pupăză, Gică Bâcoi şi alţii.
În anul 1948 a fost admis, prin examen, la liceul Tudor Vladimirescu în clasa a VIII-a, iar în anul 1952 a terminat clasa a XII-a . A avut ca profesori pe: Vasile Arjoacă, Ştefan Petrescu,Tudor Gîlcescu, Aurelia Constantinescu, Radu Raita, Elena Slăvescu, Găman, Pavelescu, Mihăilescu şi alţii.
După absolvirea liceului a dat admiterea la Facultatea de Electrotehnică pe care a început-o la Bucureşti şi a terminat-o la Craiova.
În anul 1957 a absolvit facultatea obţinând titlul de inginer, specialitatea, Electrotehnică.
A lucrat în Petrol la Trustul de Foraj Tg-Jiu, Întreprinderea de Foraj Zătreni, ca inginer stagiar. Apoi a lucrat la Combinatul de Ciment Bârseşti ca şef secţie, şef serviciu Energetic şi apoi inginer şef Energetic.
În continuare a lucrat la o altă unitate din Gorj, la construcţia căreia a participat, „Maşini Unelte” în funcţia de inginer şef .
Deoarece era un inginer bun şi cu experienţă a fost numit Director la Combinatul de Cauciuc(IATCCR) Tg-Jiu.
La fiecare din întreprinderile amintite a lucrat câte 8-10 ani, iar ultimii 6 ani a lucrat la Combinatul de Cărbune Rovinari de unde a ieşit la pensie.
Din cei peste 40 de ani de muncă, peste 20 de ani, au fost la conducere: inginer şef şi director.
În anul 1963 s-a căsătorit cu Rodica Demetrescu întemeind o familie din care au rezultat doi copii: Marius şi Cristiana. Au făcut facultatea de medicină devenind medici. S-au căsătorit şi au fiecare câte un băiat:Vlad şi Rareş. Aceştia fac parte din familia ing.Catană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu