motto

„Pentru a fi în adevăr om, trebuie să te gândeşti la două lucruri că atâţia oameni au fost ca să fii tu şi că tu şi că însuţi eşti ca să fie după tine atâţia oameni.”


Nicolae Iorga

marți, 30 martie 2010

Aspecte istorico-geografice ale localităţii Câmpofeni

Aspecte istorico-geografice ale localităţii Câmpofeni

Satul Câmpofeni este situat în Comuna Arcani, în judeţul Gorj. Judeţul Gorj este situat în partea de Sud-Vest a României, în Nordul Oşteniei, orientat pe cursul mijlociu al Jiului.
Relieful judeţului cuprinde trei mari trepte: munţii, dealurile subcarpatice şi cele ale extremităţii nordice a podişului Getic, precum şi depresiunile şi luncile râurilor.
Comuna Arcani se află, la rândul ei, situată pe Valea Jaleşului, la contactul dintre dealurile subcarpatice interne Stroieşti-Brădicei şi depresiunea subcarpatică Runcu-Arcani.
Satul Câmpofeni, componentă a comunei Arcani, este situat pe cursul mijlociu al râului Jaleş, care-l străbate de la Nord la Sud. Se află la o distanţă de 8 km de paralela 45° latitudine nordică, ceea ce îi conferă statutul de zonă temperată.
Valea Jaleşului are o poziţie şi o înfăţişare privilegiată. Abundenţa izvoarelor şi pâraielor cu ape reci şi cristaline, umbrite de zăvoaie cu adevărate păduri seculare fac ca aerul să fie răcoros şi curat.
Acest cadru geografic ospitalier, cu condiţii prielnice vieţii omului, nu putea să nu fie vatră şi leagăn al unor aşezări omeneşti din timpuri primitive. Aşezat între munte şi depresiune, omul a avut la îndemână din belşug produsele ambelor zone de relief, diferite din punct de vedere al productivităţii culturilor agricole.
Satul Câmpofeni este marcat şi de descoperiri arheologice: un topor de piatră, datat din perioada neo-eneolitică, care, cel mai probabil servea ca fier de plug.
În documentele vechi, denumirea satului este Câmpul-Fomii, termen dispărut în zilele noastre, denumirea curentă fiind Câmpofeni. Denumirea Câmpul-Fomii este denumirea pe care a purtat-o la început moşia satului Câmpofeni, ca parte integrantă a moşiei Arcanilor. Pentru prima dată se vorbeşte despre Câmpul-Fomii în anul 1537. Hotarul satului se stabileşte, conform documentelor istorice, la 20 mai 1778, iar popularea zonei a început spre jumătatea secolelului al XVI-lea.
Istoria, pretutindeni pe Valea Jaleşului, se întâlneşte cu prezentul. Moşnenii de ieri, care au ştiut să-şi apere hotarul şi ţara se întâlnesc pe frontul hărniciei şi al muncii. Elementele înnoitoare sunt vizibile în aşezările prospere, în nivelul de trai al oamenilor, în setea de cultură, ce astăzi găseşte porţi larg deschise pentru toşi fiii satelor de pe Jaleş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu